tirsdag 18. juni 2019

Nøyaktig 159 år siden siste store flom i Norge

«Når en artikkel om Israel eller klima er signert NTB så vet en at innholdet er en bløff»


18. juni 2019, på denne dato er det nøyaktig hundre år siden storflommen i 1860 nådde flomtoppen.
På flomsteinen ved Grøset er vannstand under storflommen i 1860 og Storofsen i 1789 tydelig markert. 
Markeringen på steinen når det gjelder flommen i 1860 er datert 22. juni, en dato som var nesten fire døgn etter selve flomtoppen.

Storflommene er markert mange steder, det var viktig for folk at de visste hvor høy vannstanden kunne bli så de ikke bygde under flommerkene.

I nyere tid - ettersom storflommene har uteblitt - er store deler av Lågendalen bygd under de gamle vannmerkene. En regner liksom ikke med at vi igjen kan få gigantflommer som på 1800 og 1700 tallet. For ikke å snakke om Digerofsen omkring 1342, samme år Tyskland ble rammet av gigantflom.

Markeringene på flomsteinene viser hvor beskjeden vannstanden var ved nyere flommer som de i 1966, 1967 og i 1995 sammenlignet med storflommene i 1860 og 1789. En enorm flom som ikke er markert var i 1742, da Tesen-fallet ved Vormsund blokkerte Vorma i 4 måneder og Mjøsa steg 8 meter.

Det er med en utrolig frekkhet når værselskapene omdøper en heller ordinær flom som den i 1995 til «vesleofsen» for å skape inntrykk av at den omtrent var like omfattende som storflommen i 1860 og Storofsen i 1789. 


Ekstremvær, tidligere kalt uvær
Værselskapene tjener enormt med penger på å selge artikler om såkalt «ekstremvær». Dess mer ildrødt, ekstremt og uvanlig de ved hjelp av photoshop får fremstilt ordinære regnbyger, stormer og årstidsskiftninger dess mer penger inn på konto. 
Selv en årviss standardorkan i Karibien presterer norske værbaroner å tyne penger ut av nå for tiden. 
Den klimareligiøse medieverden er blitt helt umettelig etter «dette skremmer forskerne-artikler» så her er det bare å fore på og fakturere i vilden sky.  

Knud Rasmussens fotomateriale av breene på Grønland 1932 og 1933 viser at Grønlandsisen har vokst siden den gang

Ser en nærmere på 1800 tallet - hvor en blant annet hadde to malaria perioder i Norge - er siste hundre år globalt en av de mer stabile perioder når det gjelder klima. 
Og en periode hvor Grønlandsisen beviselig har vokst. 
Det omfattende fotomaterialet til Knud Rasmussen fra 1932 og 1933 viser at breene på Grønland var mindre den gang. Og litt lenger tilbake, i 1922, var Polhavet tilnærmet isfritt. 

Da granskningen av Knud Rasmussens fotomateriale ble offentliggjort på 2000-tallet svarte klimabevegelsen med en mengde artikler som gikk på at «forskerne er skremt over hvor fort isen på Grønland smelter». Altså det motsatte av det Knud Rasmussens fotomateriale beviser, nemlig at Grønlandsisen i vår tid er betydelig større enn på 1930-tallet. 

Det fins eldre meteorologer som ser med forferdelse på hvordan deres en gang så seriøse fagområde er kuppet av totalt skruppelløse aktører som virker mer eller mindre fjernkontrollerte og omtåket av egne løgner. 

Og aldri har det vært distribuert flere photoshoppede bilder av digre hvalrosser høyt oppe på et bitte lite isflak - uten at det tipper, eller at den tynne isen brister. 
Hvordan kom den seg opp dit? var det en som spurte. - Photoshop, svarte en liten guttunge. I bakgrunnen lå det en båt fra Greenpeace. Ser man det ja... 
Hva var vel Greenpeace uten photoshop...

Flommen i 1860 var en ekstremt stor flom på Østlandet og i deler av Sverige hvor Siljan steg med tre meter. Flomtoppen var mellom 15. og 18. juni. Flommen var mindre enn Storofsen i 1789, men hadde flere steder nesten like stor vannstand. 
Flommen i 1860 var siste store flom i Norge som siden da pluss minus bare har hatt helt ordinære flommer i sammenligning.
_________

Ingen kommentarer: