torsdag 7. november 2013

Paulus første misjonsreise

Mellom år 46 og år 50: Paulus' første misjonsreise som gikk til Kypros og Lilleasia. Paulus har med seg Barnabas som var født på Kypros.


Blant annet kom de til byen Antiokia i Pisidian (Galatia), en by beliggende 1000 meter over havet. Byen var en romersk koloniby i hovedsak befolket av eldre pensjonerte legionærer. Byen nøt en rekke privilegier som romersk koloniby. Byen hadde også en jødisk kontigent og en synagoge.

Det var i denne lille fjellbyen Paulus' kjente uttalelse til jødene falt: "Det var nødvendig at Guds ord først ble talt til dere, men siden dere støter det fra dere og ikke akter dere verdige til det evige liv, så vender vi oss nå til hedningene."

Oppholdet endte med at de lokale jødene sammensverget seg mot Paulus og Barnabas og sørget for at de ble "kjeppjaget" som vranglærere bort fra byen. Men det var for sent til å stagge evangeliet, det hadde allerede slått rot og båret frukt.

Nå gikk reisen videre til en annen by, Ikonium, der de også kom til å bli kjeppjaget med trusler om steining. Derfra flyktet Paulus og Barnabas til byene Lykaonia, Lystra og Derbe, og forkynte evangeliet der.
I Lystra ble Paulus steinet og da oppviglerne trodde han var død ble han slengt utenfor bymuren hvor hans venner slo krets om ham.
Men Paulus var ikke død, snart sto han på beina igjen.

I den neste byen de kom til, Derbe, fikk Paulus og Barnabas forkynne evangeliet uten at noen sammensverget seg imot dem.

Det er verdt å merke seg at Paulus og Barnabas på tilbakereisen igjen var innom Lystra og Ikonium. De lot seg såvisst ikke skremme. At de igjen dukket opp i Lystra og Ikonium må ha vært et stor vitnesbyrd for mange.

_______  

Paulus' tidslinje, hovedpunkter

Flerkoneri blant jøder og kristne på Paulus' tid

Bruk av parykker i de første kristne menigheter

15. september år 7 før Kristus

Endetiden, teknologisk posisjonering

Endetiden i perspektiv