søndag 29. desember 2013

Jerikos murers ødeleggelse


Josva 6: 1-5

Jeriko var luk­ket og låst for israe­lit­tene. Ingen kom ut, og ingen gikk inn. 

Da sa Her­ren til Josva: «Se, jeg gir Jeriko med kon­gen og hans tapre kri­gere i din hånd. Nå skal alle strids­men­nene gå rundt byen én gang hver dag, og det skal dere gjøre i seks dager. Sju pres­ter skal gå foran pakt­kis­ten, hver med et bukke­horn. Den sju­ende dagen skal dere gå sju gan­ger rundt byen, og pres­tene skal blåse i hor­nene. Så skal de blåse en lang tone, og så snart dere hører denne lyden av hor­nene, skal hele fol­ket sette i et kraf­tig krigs­rop. 
Da skal bymu­ren styrte sam­men, så fol­ket kan gå rett inn i byen.»

I nyere tid:

Jeriko ble gjenerobret av Israel under seksdagerskrigen, men tilbakelevert til den palestinske selvstyremyndigheten i henhold til Osloavtalen mellom Israel og PLO.

Jerikos murer

Utgravninger viser at Jeriko lå på en høyde som var omgitt av en bred jordvoll som ble støttet opp av en steinmur som var 4-5 meter høy. Litt ovenfor denne sto en 1,8 meter tykk og 6-8 meter høy teglsteinsmur, ennå litt lenger opp var det murt opp en indre teglsteinsmur. 
Ruinene av det Jeriko Josva erobret kan sees ennå i dag. Turister uttrykker forundring over at byen var så liten. Dens areal tilsvarer et område på cirka 40 mål. Professor Kathleen Kenyon*, som utgravde området mellom 1952 til 1956, hevder at den maksimale befolkning Jeriko kunne ha hatt var 3000 mennesker.
Utgravninger viser at det også bodde mennesker på jordvollen utenfor bymuren. Utfra hus-standarden er det konkludert med at vollbebyggelsen utgjorde Jerikos fattigkvarter.

Det fins ulike oppfatninger om når Jeriko ble ødelagt. Kathleen Kenyon har datert en av Jerikos murer til eldre bronsealder og at ødeleggelsen av denne fant sted cirka 1550 før Kristus. Denne datering er omdiskutert. 

Bryan G. Wood ved universitetet i Toronto har utfra keramikkfunn, samt funn av egyptiske skarabeer i Jeriko, konkludert med at Jerikos ødeleggelse ikke kan ha skjedd så tidlig som Kenyon hevder, men tidfester denne til omkring 1400 før Kristus.

*Kathleen Mary Kenyon, britisk arkeolog. Kenyon ble i 1951 direktør for den britiske arkeologskole i Jerusalem; hun har vunnet verdensry ved sine utgravninger ved Jeriko.

________________

Jesu profeti om tempelet

Mat 24:2 om riving av tempelet

Døperen Johannes, den største født av kvinner

Matteus 11:11

Folketellingen da Jesus ble født

De tre templer i Jerusalem

Det tredje tempel, revet av Hadrian