onsdag 11. desember 2013

Det tredje tempel


Det første tempel = Salomos tempel, 960 - 586 f.Kr.
Det andre tempel = Serubabel/Herodes-tempelet, 536 f.Kr. - 70 e.Kr.
Det tredje tempel = Bar Kokhba-tempelet 132 - 134 e.Kr.


Jesu profeti om tempelet, Matteus 24:2
Men han svarte og sa til dem: Ser I ikke alt dette? Sannelig sier jeg eder: Her skal ikke levnes sten på sten som ikke skal brytes ned.

Denne profeti oppfylles bokstavelig da tempelbygget demonteres sten for sten av keiser Hadrian i år 134-135 e.Kr.
Den gjenværende klagemur var ikke en del av selve tempelet, men en støttemur til tempelområdet.

At tempelet ble revet (demontert) av keiser Hadrian og ikke av Titus er blant annet bekreftet i det byzantinske historieverket Chronicum Paschale fra 600-tallet, også kalt Den aleksandrinske krønike.

Bar Kokhba-tempelet
At tempelet var avbildet på den mynt som ble utstedt under Bar Kokhba-opprøret (hebraisk מרד בר כוכבא), den siste av de jødisk-romerske krigene, viser at tempelet i denne perioden var istandsatt. I hvert fall nok til at det igjen ble tatt i bruk.
Under Herodes den stores ombyggingen av Serubabeltempelet ble tempeltjenesten kontinuerlig holdt ved like. At tempelet var under ombygging/restaurering var ikke til hinder for tempeltjenesten.
Omtalen av Hadrian i en midrash* (eksodus Rabbah 51:5), hvor det står at keiser Hadrian entret det hellige av det hellige, er en betegnelse på Jerusalem som ikke ville vært benyttet om byen ikke hadde et tempel i funksjon.


*Midrash (Hebrew: מדרש‎; flertall midrashim) tolkning av jødiske tekster for å forklare avsnitt i Tanakh.
Et spørsmål som er reist er om restaureringen av tempelet i Jerusalem i perioden 132-134 nådde de opplagte intensjoner at målene skulle stemme overens med det tempel som er nevnt hos Esekiel.
Arkeologiske målinger av plattformen som klippemoskeen er oppført på indikerer dimensjoner fra et tidligere tempel som mer samsvarer med det tempel som omtales hos Esekiel enn dimensjonene fra det andre tempel - Serubabel/Herodes-tempelet.


Den jødiske staten under Bar Kokhba eksisterte som en selvstendig stat i circa 2 år fra år 132 til 134 e.Kr. Bar Kokhba hadde tittel Ha-Nasi. 

Israels første statsminister, David Ben-Gurion, tok navnet sitt etter en av Bar Kokhbas generaler.
Ben Gurions navn var egentlig "Gruen".

Jødene ble ikke jaget fra Judea av general Titus
Herodes-tempelet ble brannskadet og plyndret i år 70 av Titus, og tempeltjenesten opphørte, men selve tempelbygget ble ikke revet ned.
Det kan tillegges at tempelet ble plyndret etter at det tok fyr, og ikke før, noe som viser at brannen hadde et heller begrenset omfang. 
Det var spesielt en fløy i en bygning i nordre del av tempelområdet som ble skadet i brannen. Bygningen huset blant annet et rettslokale.

Jødene ble ikke jaget bort fra Judea av Titus, slik det ofte feilaktig forkynnes, men en del havnet i slaveri. Historiske opplysninger tyder på at det ved oppføring av Colosseum ble benyttet 12000 jødiske slaver. Det kan tillegges at Colosseum i Roma ble finansiert med skatter røvet fra tempelet i Jerusalem.
(Les mer utførlig: Jerusalems fall i år 70)

Årsak til demontering av tempelet i år 135 e.Kr.
Årsak til demontering av tempelet var Hadrians bestemmelse om oppføring av et tempel til Jupiter på samme sted som Herodes-tempelet var oppført. Og, selvsagt ved å benytte marmorblokker og annet materiale fra Herodes-tempelet. Derfor ble Jupiter-tempelet ferdigstilt på forholdsvis kort tid.

Det nye tempelet skulle benevnes etter den capitolinske triade: Jupiter, Juno og Minerva.

Foran tempelet ble det plassert en statue av keiser Hadrian.

________________

Den jødiske skatt, Fiscus Iudaicus

Blir det nytt tempel i Jerusalem?

Hva med jødene i Amerika i endetiden?

Jødene vender tilbake til Israel

Menigheten i de siste dager

Dyrets merke - endetiden

Dyrets tall - endetiden

Endetidsprofetier

Skapelsesfortellingene i 1 Mosebok