søndag 23. november 2014

Palestinske stater

Betegnelsen Syria Palestina
Etter den 2. jødisk-romerske krig, år 132 -134 e.Kr. omdøper keiser Hadrian store deler av Midt-Østen til Syria Palestina, etter jødenes fiender, filistrene (hebraisk P'lishtim)
Hadrian returnerte til Rom i april år 134 og utropes til seierherre av senatet, men ønsket ingen seiersparade eller markering av felttoget i Judea.
 
Skal en først bruke palestinerbetegnelsen bør den brukes på hele det området som ble omdøpt til Syria-Palestina av Hadrian og ikke bare snevre det inn til den oppkonstruerte pressgruppe av arabere som egypteren Yasir Arafat taktisk betegnet som "palestinere" etter Seksdagerskrigen i 1967.
 
Om disse skulle flykte fra området blir de nektet statsborgerskap i alle arabiske land. Årsaken til at disse er "evige flyktninger" skyldes en plan utarbeidet av Den arabiske liga, en plan som går ut på en endelig utslettelse av staten Israel ved å plassere en palestinsk stat som et våpen inne i Israel.

Hva som i viere forstand også kan kalles palestinske stater:
Irak, opprettet som selvstendig stat 1932.
Syria, opprettet som selvstendig stat, 1944, anerkjent 1946.
Jordan, opprettet som selvstendig stat, 1946
Libanon,  opprettet som selvstendig stat, 1943
Gaza, område overlatt av Israel til arabisk selvstyre 1994 (Israel trakk seg helt ut 12. september 2005). 
Gaza har foreløpig ikke status som egen stat, teknisk tilhører området Israel. Innbyggerne er hovedsakelig egyptere og Syria-arabere og har samme språk/kultur som Jordan og Syria.

Galilea latt i fred av Hadrian
Bar Kokhba som hadde ledet opprøret mot romerne ble oppsporet og drept år 135, året etter romernes gjenerobring av Jerusalem. 
Galilea deltok ikke i den andre romerske krig og ble latt i fred av romerne.