søndag 1. april 2018

Rytteren på den gulbleke hest

Åpenbaringen 6, 7-8

7 Da Lammet åpnet det fjerde seglet, hørte jeg røsten av det fjerde livsvesen, som sa: Kom! 
8 Da så jeg - og se: En gulblek hest. Han som satt på den, hans navn var Døden, og dødsriket fulgte med ham. Og det ble gitt dem makt over fjerdedelen av jorden, til å drepe med sverd og med hungersnød og med pest, og ved villdyrene på jorden.

Svartedauen
Svartedauen var en lungepest som herjet på slutten av 1340 tallet og tok livet av mer enn en fjerdedel av menneskene i Europa. Enkelte land var hardere rammet enn andre. 
I Norge kom svartedauen i 1349 og tok ifølge nyere beregninger livet av mer enn halve befolkningen. 
Også i Asia - hvor den antageligvis stammet fra (forskning antyder Mongolia) herjet den voldsomt. Både Kina og India ble kraftig rammet av det som i dag regnes som den samme epidemien.

Jødene ble beskyldt for Svartedauen 
Det hører med til historien at jødene ble beskyldt for Svartedauen - at de blant annet skulle ha forgiftet brønner - og ble utsatt for fryktelige pogromer. Mer enn 300 massakre på jøder i Sentral Europa er dokumentert i forbindelse med Svartedauen. 

Spanskesyken
Sommeren 1918, mot slutten av første verdenskrig, fester en livsfarlig influensaepidemi grepet om verden. Sykdommen som kalles Spanskesyken skal komme til å ta langt flere liv enn krigen.
På kontinentet har krigen krevd millioner av liv, storparten unge menn. Krigen er heller ikke det eneste som sprer frykt og død sommeren 1918. En influensaepidemi er i ferd med å feste et dødelig grep om verden. Spanskesyken eller Den spanske som den også kalles, tar langt flere liv enn det krigen gjorde.

Anslagsvis mellom 50 og 100 millioner mennesker dør av sykdommen bare i perioden 1918 til 1920. 

Ingen epidemi i nyere tid har tatt flere liv.
________

Ingen kommentarer: