mandag 23. april 2018

Tempelet demontert rundt år 134


Jesu profeti om demontering av tempelet:

Matteus 24:2
Men han svarte og sa til dem: Ser I ikke alt dette? Sannelig sier jeg eder: Her skal ikke levnes sten på sten som ikke skal brytes ned.


Chronicum Paschale 
Romerne som drev en omfattende byggaktivitet betraktet tilhugde kalkstensblokker og andre byggmaterialer som svært verdifulle, noe de tok vare på og gjenbrukte.
Tempelbygget ble ikke fullstendig revet ned av Titus i år 70, slik en kan ofte høre, derimot var det keiser Hadrian som demonterte tempelet sten for sten rundt år 134, fordi han trengte materialene til å oppføre et hedensk tempel på samme sted, noe som bekreftes i det omfattende byzantinske historieverket Chronicum Paschale fra det syvende århundre, og som omhandler jødenes historie. 

Det tredje tempel
Tempelet som var restaurert nok til at det igjen ble tatt i bruk rundt år 132 er utvilsomt å betrakte som Det tredje tempel, om det så kun eksisterte i en svært kort tid - 2 år -  før romerne igjen erobret Jerusalem i år 134.

Hadrian returnerer til Roma og utropes av senatet som seierherre våren 134. 
Hadrian nektet å feire denne seieren med et seierstog 
Bar Kokhba ble sporet opp og drept i ødemarken vest for Jerusalem ca. et år senere, i år 135. 

Tittel Ha-Nasi (prins)
Den nye jødiske staten eksisterte som en selvstendig stat i circa 2 år fram til år 134 e.Kr., med et gjenerobret Jerusalem som hovedstad og med Bar Kokhba som leder med tittel Ha-Nasi, og med mynter som viser tempelet.

Svært sannsynlig - ikke minst omstendighetene betraktet - ble offertjenesten i tempelet gjenopprettet tidlig i denne perioden.
________________________________

Klimareligionen størst blant unge i Europa

Jerusalem er Israels hovedstad

Ingen kommentarer: