onsdag 26. juli 2017

Ønsker chipping av katter i Norge

Det er forlengst lovbestemt at alle hunder i EU (også i Norge) skal være ID merket med en implantert chip
Nå fremmes det forslag fra veterinærene at også katter av praktiske hensyn bør merkes med dyrets merke. Også stadig flere mennesker lar seg implantere med denne hunde/katte-chipen. 
I Sverige er allerede flere tusen mennesker chippet, de fleste av disse er tilknyttet Epicenter i Stockholm. Og Danmark følger etter. Og snart Norge, selvsagt. Det kan virke som om Norden er i tet på dette området. 
Men eksplosivt blir det ikke før bl.a. flyselskaper over hele verden forlanger at passasjerene er chipmerket av "sikkerhetshensyn". 

I åpenbaringsboken er denne ID-chip omtalt som "dyrets merke". Denne ID-chip representerer djevelens fysiske segl som han implanterer i det han hele tiden har hevdet som sin eiendom. 
Her er veterinærenes argumenter: 
Sommeren er høysesong for forlatte og bortkomne dyr. Katter på avveie skaper store problemer for veterinærer og Dyrebeskyttelsen Norge. Nå krever de, sammen med Norsk Huskattforening og NOAH, at det tas grep for å takle problemet.
– Lovpålagt ID-merking er noe vi anbefaler myndighetene på det sterkeste å innføre. Det er helt essensielt. Dersom dyrene er merket kan vi umiddelbart finne fram til eieren og sikre at de blir gjenforent med dyret, sier Torill Moseng, president i Den Norske Veterinærforeningen.
– Det er klart det er fortvilende for veterinærer å ikke finne eieren og potensielt måtte avlive skadde dyr som kunne blitt reddet, men man har ikke som privatpraktiserende veterinær mulighet til å ta vare på alle katter mens man venter på at en eventuell eier skal dukke opp, fortsetter Moseng.
– Frivillighet holder ikke når det kommer til ID-merking, vi trenger et påbud, mener Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH.
I skrivende stund er det etterlyst 1.397 katter, mens 702 katter er funnet uten at eieren har meldt seg, viser tall fra nettsiden Dyrebar.no, som spesialiserer seg på savnede dyr.

– God, men liten effekt

Mattilsynet mener på sin side at ID-merking av katter bør være frivillig.

– Et påbud innebærer høye kostnader, mye administrasjon og er nærmest umulig å følge opp med tilsyn. Vi ønsker å bruke ressursene våre på andre tiltak som er mer rettet mot dyrevelferd, sier Anne Marie Jahr, seksjonssjef for dyrehelse i Mattilsynet.
I 2009 var et forslag om lovpålagt ID-merking av katter ute på høring. Forslaget fikk positive tilbakemeldinger, men etter anbefaling fra Mattilsynet besluttet Landbruks- og matdepartementet ikke å innføre forskriften. Jahr kan ikke se at Mattilsynet den gang gjorde et kostnadsanslag av hva et eventuelt påbud ville kostet.
– ID-merking er et godt tiltak, men vil ikke alene ha stor effekt på antallet hjemløse katter, skrev Mattilsynet i sin anbefaling til Landbruks- og matdepartementet den gang.
– Det er vi selvfølgelig dypt uenige i, sier Moseng i Veterinærforeningen.
________