mandag 15. mai 2023

100 år siden opprettelsen av staten Tyrkia

Staten Tyrkia ble opprettet 29. oktober 1923 som et hjemland for tyrkere bosatt i området og de som var spredt i diaspora (utlendighet) rundt over hele verden. 

Størrelsen på Tyrkia er 783 562 kvadratkilometer. Til sammenligning er staten Israel 22 145 kvadratkilometer.

At Tyrkia i likhet med 20 arabiske land er nyopprettet etter 1918 er ukjent for de fleste nordmenn som er manipulert av propagandaen til NRK og øvrige norske medier, en propaganda som gir inntrykk av at det kun er Israel som er en nyopprettet stat i Midtøsten.

Tyrkia okkuperer store deler av Kurdistan

Store deler av kurdernes område er okkupert av Tyrkia. Disse områdene kalles  Tyrkisk Kurdistan av kurderne. Ca. 20% av innbyggerne i Tyrkia er kurdere.

Styreform i Tyrkia

Opprinnelig styreform er republikk med demokratiske retningslinjer, men har utviklet seg til et muslimsk diktatur med statslederen Recep Tayyip Erdogan som diktator. Erdogan kan for eksempel ringe politiet og be om arrestasjon av tegneren bak en karikatur han ikke liker.

Hvorfor vil ikke Erdogan slippe inn Sverige i NATO?

Erdogan lystrer Putin som har gitt ham klar beskjed om ikke å slippe inn Sverige i NATO, eller trenere Sveriges NATO-søknad så lenge som mulig. 

Denne fortolker tror Sveriges sjanser for NATO medlemskap vil øke etter siste valg, at det da vil koste Erdogan for mye å fortsette å trenere Sveriges NATO-søknad. Blant annet trenger Tyrkia å fornye sitt flyvåpen, noe de ikke får mulighet til så lenge Erdogan trenerer Sveriges NATO-søknad.

Erdogan og Israel

Dess mer skakkjørt den tyrkiske økonomien blir, vil Erdogan stadig oftere komme med kraftige utfall mot Israel og på så vis overta den rollen Nasser hadde som den fremste agitator mot Israels eksistens.

"Valg" under Erdogan 

Tyrkia er en karikatur av et demokrati der det jevnlig holdes "Bidenvalg"* hvor valgseieren kunngjøres av diktatoren ved en balkongtale. Straks balkongtalen holdes avsluttes opptelling av gjenværende stemmer. Noen ganger utstedes det nyvalg til det ønskede resultat foreligger. 

Diktatoren Erdogan har vunnet samtlige valg i Tyrkia siste 20 år.

I den seneste pågående valgkamp sørget diktatoren Erdogan for at han fikk en times sendetid på nasjonalt TV, for hvert minutt opposisjonen fikk.

Pågående valg våren 2023

Siden ingen av kandidatene fikk over 50% ved siste valg er det er for tiden utlyst nyvalg i Tyrkia, når det er avholdt og "opptelt" vil diktatoren Erdogan proklamere "valgseieren" antakeligvis i begynnelsen av juni.


Bidenvalg, et valg der utfallet av valget er fikset på forhånd.

A Biden Election is a term for rigged election.

________________

Ingen kommentarer: