mandag 13. mai 2013

Robert Oppenheimer

"Atombombens far"

Dr. Julius Robert Oppenheimer, født 22 april 1904, New York, død 18 februar 1967, Princton. Amerikansk fysiker av tysk-jødisk opprinnelse. Født i en velstående familie med bl.a. en privat kunstsamling som inkluderte originalverk av Van Gogh, Cezanne og Gauguin.
Faren, Julius Oppenheimer, en tekstilimportør, hadde utvandret til USA fra Tyskland i 1888.

Arbeidet blant annet med Niels Bohr og Edward Teller
Robert Oppenheimer studerte en rekke fag, bl.a. fysikk og kjemi ved flere universiteter, så som ved Harvard, samt i Göttingen, Tyskland, hvor han tok doktorgrad.
Arbeidet en tid sammen med Niels Bohr og Edward Teller.

Professor ved Berkeley
Ble professor ved Berkeley-universitetet i California i 1929. Han ga en rekke bidrag til elektromagnetisk feltteori og utmerket seg som lærer. Sannsynligvis hadde flertallet av de amerikanske fysikere som deltok i utviklingen av den teoretiske fysikk fra 1930 og utover, studert hos Oppenheimer i California.

Atombombeprosjektet
Oppenheimer var involvert i arbeidet med å utvikle atombomben fra 1943-1945, som leder av det såkalte Manhattanprosjektet i New Mexico (Los Alamoi Scientific Laboratory).
Etter bombingen av Hiroshima og Nagasaki, 6 og 9 august 1945, ble Oppenheimer etter hvert en aktiv motstander av bruk av atomvåpen. Han nektet bl.a. å delta i utviklingen av hydrogenbomben og utviste stort engasjement i internasjonale nedrustningsdiskusjoner - om kontroll av atomvåpen etc.

Ble fratatt sikkerhetsklareringen
Under McCarthy perioden på 1950-tallet ble han beskyldt for kommunistsympatier og anti-amerikansk virksomhet. Noe som førte til at han ble fratatt sin sikkerhetsklarering.

Oppenheimer ble rehabilitert av president Lyndon B. Johnson i 1963 i og med at han ble tildelt den prestisjetunge, Fermi* Award.
Året før, i 1962, var han blitt invitert til Det hvite hus i en middag med en rekke nobelprisvinnere, vert var president Kennedy. Oppenheimer selv fikk, til manges forbauselse, aldri nobelprisen.

I 1934 publiserte Oppenheimer to pionerartikler, den ene om nøytronstjerner, den andre om sorte hull.

*Enrico Fermi (1910-1954) konstruerte i et prosjekt ved universitetet i Chicago i desember 1942 verdens første kjernefysiske reaktor sammen med den ungarskfødte fysikeren, Leó Szilárd (1898-1964).

Fermis samarbeidspartner, Szilard, var mest kjent for sin idé fra 1933 om kjernefysiske kjedereaksjoner. Han var visstnok inspirert av science fiction-boken The world set free av H. G. Wells, som mange år tidligere hadde forutsett både atomvåpen og at de skulle oppfinnes i 1933.

Reaktoren som Fermi og Szilard konstruerte fikk aller største betydning for utviklingen av kjernefysiske våpen, da en her fikk den første kjedereaksjonen av fisjoner. Fermi var den som i størst grad bidro med det vitenskapelige grunnlag i forbindelse med realisering av dette.

Fermi mottok Nobelprisen i fysikk i 1938. Begrunnelse: «For hans påvisning av eksistensen av nye radioaktive elementer produsert av nøytronbestråling, og for hans relaterte oppdagelse av kjernereaksjoner forårsaket av langsomme nøytroner»

Fermi og hans prosjektgruppe ble innlemmet i Manhattanprosjektet under ledelse av Oppenheimer, med det som mål å utvikle kjernefysiske våpen for bruk i 2. verdskrig.

Fermi var kjent som den som hadde størst innsikt i teorien bak en kjernereaksjon.

Enrico Fermi som var født i Roma ble amerikansk statsborger i 1944.

___________________
Det kommende kontantsløse samfunn