søndag 12. mai 2013

Notater om Mussolini

Benito Amilcare Andrea Mussolini, født 29. juli 1883, død 28. april 1945.

Winston Churchill karakteriserte Italia under Mussolini som "fascismens bløte buk". 


Mussolini var det italienske fascist (pisk-risknippe) partiets leder fra slutten av 1922 frem til 8. september 1943.
Italia under Mussolini var militært sett en vits i forhold til det tyske Wehrmacht.

Mussolini presterte den ene militære fadesen etter den andre, som felttoget mot Hellas 28. oktober 1940 – 23. april 1941. Til tross for overlegenhet i ildkraft ble italienerne taktisk utmanøvrert av Hellas og Mussolini måtte be sin forbundsfelle Adolf Hitler om hjelp.Hitler ble tatt på sengen av Mussolinis nødrop og så seg nødt til å tre støttende til. Den 6. april 1941 intervenerte Tyskland på Italias side i konflikten mot Hellas. Dette forsinket Hitlers invasjonsplan mot Russland noe som langt på vei, ifølge enkelte historiske analyser, gjorde at tyskerne tapte krigen om Russland.


Et annet av Mussolinis «fadesefelttog» var felttoget i Etiopia som mislyktes så til de grader at Mussolini tok i bruk giftgass mot befolkningen – mot en befolkning som i hovedsak forsvarte seg med spyd og pil og bue. 

På 1930-tallet var den italienske hæren såpass materielt akterutseilt at den var utrustet med geværer produsert på 1890 tallet. (Gevær - fra tysk «gewehr» - i betydningen av «å verge»).
Under militærprossesjoner på 1930-tallet måtte den italienske hæren låne biler fra de lokale politistasjoner da hæren ofte manglet egne kjøretøyer. 

Men det var marinen som var Mussolinis og Italias store stolthet, den ble imidlertid totalt utradert av engelskmennene - i løpet av noen få dager. 

Mussolini erklærte av og til krig mot de land han så tyskerne med sikkerhet ville seire over, bare noen dager før seieren - slik at han også kunne rose seg av «seieren» som en liten klappende apekatt på førerens skulder. 

Mussolini foraktet nazistenes raselære og nektet å utlevere italienske jøder til nazistene. Først da Tyskerne okkuperte deler av nord-Italia, og etablerte den såkalt Salo-republikken, fikk nazistene arrestert rundt 8000 italienske jøder, de aller fleste av disse ble myrdet i konsentrasjonsleire.  

Les mer utførlig om det her: Om Holocaust og fasciststatene Italia og Spania

Mussolini ble henrettet av italienske anti-fascistiske partisaner i april 1945. Kledd i tysk uniform forsøkte han å rømma til Bayern over Sveits. Han ble tatt til fange, skutt og hengt opp ned fra en jernbjelke på en bensinstasjon på Piazzale Loreto sammen med bl.a. liket av sin elskerinne Claretta Petacci.
___________

Tyskland dødelig såret

Den sorte torsdag, Wall Street krakket 1929

Det Babylon som går under

Keiser Domitians forfølgelse av menigheten