søndag 12. mai 2013

Karl Dönitz, Hitlers etterfølger


Karl Dönitz, født 16. september 1891, død 24. desember 1980.
Dönitz var storadmiral og sjef for det tyske ubåt-våpenet. Han ble den fjerde og siste presidenten i Det tredje riket og var utpekt av Hitler selv som førerens etterfølger.


En symbolhandling fra Hitlers side
I utnevnelsen av Karl Dönitz som førerens etterfølger ligger det opplagt en symbolhandling fra Hitlers side, at han så å si gir makten tilbake til folket ved å utnevne en etterfølger som ikke var medlem av nazipartiet og regnet som partiløs.
Da Dönitz tiltrådte tok han dessuten tittelen «rikspresident», en tittel Hitler hadde avskaffet. Dönitz utnevnte Grev Lutz Schwerin von Krosigk (1887-1977) til rikskansler.

Dönitz regjeringen ble arrestert i Flensburg av britene 23. mai. 1945. Både Dönitz og Krosigk ble stilt for domstolen i Nürnberg.
Karl Dönitz hevdet i Nürnberg at han ikke hadde hatt kjennskap til Holocaust, men han ble likevel knyttet til en rekke antisemittiske uttalelser.

Begrepet "jernteppe"
Under rettsaken i Nürnberg var Krosigk den første som brukte begrepet «jernteppe» offentlig, et begrep som ble snappet opp av Churchill som brukte det i en tale like etter. Begrepet «jernteppe» stammer imidlertid fra et brev forfattet av Joseph Goebbels.

Allierte offiserer mente Dönitz ikke var krigsforbryter
Det vakte voldsomme protester fra allierte offiserer da Dönitz ble dømt til 10 års fengsel. De mente Dönitz slettes ikke var noen krigsforbryter, men at han i likhet med dem selv kun hadde gjort sin plikt som soldat.
I Dönitz storstilte begravelse 6. januar 1981 ble han hedret av en rekke utenlandske marineoffiserer.
Under krigen led Dönitz et stort personlig tap da begge hans sønner, Klaus og Peter, omkom i sjøslag.
Grev Lutz Schwerin von Krosigk fikk samme straff som Dönitz, 10 års fengsel.

_____________________________________________________________

Jødene fordrives til Israel

Antikrist, en politisk taler

Profetier om Holocaust