tirsdag 22. november 2022

Budapest-avtalen. Ukraina ble lurt til å gi fra seg sine atomvåpen

Straks etter oppløsningen av Sovjetunionen begynte forhandlingene om å få Ukraina til å gi fra seg sine taktiske og strategiske atomvåpen (det tredje største atomvåpenarsenal i verden). 

5 desember 1994 ble avtalen, Budapest Memorandum, undertegnet i Budapest. Både USA. Russland og Storbritannia forpliktet seg på å forsvare Ukrainas suverenitet og grenser.

Da avtalen var et faktum og Ukraina ga fra seg sine atomvåpen, tenkte denne fortolker og andre: Dette kommer Ukraina til å angre på.

Nøyaktig 20 år senere begynte Russland under diktatoren Vladimir Putin å ta jafs av Ukraina ved okkupasjon av Krimhalvøya. 

Selvsagt brøt Russland Budapest-avtalen

Russland, var selvsagt ikke til å stole på, men hva med de to andre som underskrev avtalen, Storbritannia og USA? Er de villig til å forsvare Ukraina "med alle midler", slik avtalen må kunne tolkes.

Også Frankrike og Kina undertegnet Budapest-avtalen, men ga ikke forsikringer i tilsvarende grad som Russland, USA og Storbritannia.

Foreløpig har USA og Storbritannia i likhet med en rekke NATO-land støttet Ukraina med våpensystemer og annet, men krefter i USA mener allerede at støtten bør reduseres.

Mike Pence som president vil sannsynligvis benåde Donald Trump

Dersom Mike Pence blir president vil han sannsynligvis benåde Donald Trump, som er regelrett forfulgt av amerikanske myndigheter og media. Hovedgrunn til den massive forfølgelsen av Trump er at han flyttet den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem. Noe Djevelen likte dårlig. Som en sann kristen vet Pence dette.

Presidentene Bush, Clinton og Obama lovet alle i sine valgkamper at de skulle flytte den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem, men de våget ikke og brøt valgkampløftene.

President Trump som holdt det han lovet i sine valgkamper blir kalt en løgner. 

Mye som angår Ukrainas fremtid avhenger av utfallet av det amerikanske presidentvalget i 2024.

Dersom ikke Trump skulle vinne for tredje gang, er sannsynligheten temmelig stor for at Mike Pence blir president. 

Kanskje Biden stiller en gang til?

Joe Biden har signalisert at han stiller som presidentkandidat for demokratene i 2024. I så fall sparer demokratene mye penger, Biden var så sikker på seieren i 2020 at han omtrent ikke førte valgkamp, men satt hjemme i peisestua si. 

Da Biden ble utropt som vinner i 2020 fikk han 14 millioner flere stemmer enn det Obama fikk på sitt mest populære. Noe som befester Joe Biden som mest populære president i USAs historie, skal en tro media...

_____________ 

Den profeterte munnen som talte

Ingen kommentarer: