tirsdag 16. april 2013

Antiokus IV Epifanes

I skriften finner vi en slags forløper til Hitler i syrerkongen Antiokus IV (født ca. 215 f. Kr. - død 164 f. Kr.), som utøvde sin makt i perioden 175 til 163 f.Kr = 12 år, svarende til Hitlers maktperiode 1933 til 1945 = 12 år.

Antiokus IV med det selvvalgte spottende tilnavnet «Epifanes», gresk for «guds åpenbarelse» (Ἀντίοχος Ἐπιφανής «Den vise Gud»), nektet jødene sin religionsutøvelse og hadde som ambisjon å hellenisere hele regionen. 

I særlig grad fokuserte han på idretten og arrangerte en rekke idrettskonkurranser på gresk manér hvor utøverne var splitter nakne. 

Disse sportsaktiviteter ble etterhvert så populære blant mange jøder at til og med enkelte som arbeidet ved tempelet avkortet gudstjenesten for å få med seg en idrettskonkurranse. Og jøder som selv deltok som idrettsmenn var så flaue over omskjærelsen at det ble oppfunnet kirurgiske snitt som skjulte det faktum at de var omskåret.

Antiokus IV Epifanes ble av enkelte i samtiden omtalt som "Epimanes" (= den sinnsyke).

Ofret en gris på brennofferalteret

Antiokus Epifanes slo brutalt til og drepte de jøder som praktiserte omskjærelse eller som for eksempel oppbevarte en rull av Toraen. Han unndro seg heller ikke for å vanhellige templet ved å ofre en gris på brennofferalteret.
Fra denne fryktelige perioden for Israel stammer begrepet: tid, tider og en halv tid (= tre og et halvt år), den tid trengslene under Epifanes-regimet virkelig toppet seg.

Omtale av Antiokus IV Epifanes i første og andre Makkabeerbok:

- Epifanes innfører kampleker nedenfor tempelet 2 Makk 4,13-20
- Antiokus Epifanes vannhelliger tempelet. 1Makk 1,22
- Den olympiske guden Zeus blir dyrket i tempelet. 2Makk 6,2
- Det blir drevet hor i tempelets forgård. 2Makk 6,4
- Mattatias og hans sønner reiser seg til kamp. 1Makk 2,1
- Etter 3½ år renses tempelet igjen. 1Makk 4,43

Antiokus Epifanes er en etterkommer av general Selevkos.

Etter Alexander den stores død, og siden han ikke hadde noen direkte arving, ble hans rike delt mellom fire av hans generaler, en av disse var Selevkos som blant annet fikk tildelt Syria.

Antiokus het egentlig Mitridates, men skiftet navn da han ble konge etter sin bror Selevkos IV Filipator. Antiokus var gift med Laodike IV. 

___________

Om svermerisk endetidsforkynnelse


FNs Grønne Fond, et Nigeria-brev

Vekter, hvor langt på natt? Jes 21:11


Paulus' tidslinje, hovedpunkter


Johannes på Patmos