tirsdag 16. april 2013

Heydrich «Den blonde Moses»



"Heydrich The Violinist", oil on canvas


Reinhard Tristan Eugen Heydrich, (1904 -1942) «ulven», den utseendemessig sett mest idealiserte av nazitoppene.
Heydrich var den som innkalte til Wannsee-konferansen 20. januar 1942, etter en bemyndigelse fra Herman Göring.


Reinhard Heydrich hadde flere tilnavn, blant annet "Den blonde Moses", "Slakteren fra Praha", "Det blonde udyret" og «Der Hecker» - en bøddel med hengning som spesialitet.
Han kom fra en kunstnerisk familie og trakterte fiolinen som en virtous. Hans far, Bruno Heydrich, var direktør for og grunnlegger av musikkonservatoriet i Halle.

Heydrich utfoldet seg i idrett, var en dyktig svømmer og en habil tennisspiller. Men utmerket seg først og fremst i sabelfekting, hvor han deltok på det tyske landslaget. 

Gestapo innfører bruk av blålys ved utrykninger

Heydrich ble sjef for Gestapo i 1936, og med det sjef for Det tredje rikes etterretningstjenester*. I denne perioden blir det innført å bruke blålys ved utrykninger. Denne praksis fra Nazi-Tyskland er i dag kopiert av politi, ambulanser o.l. over hele verden.

* Politiet ble i 1936 delt inn i Ordnungspolizei, ORPO, og Sicherhetspolizei, Sipo.
Sipo utgjorde både Kriminalpolizei og Gestapo. Derfor var Heydrich sjef for både Sipo og SD. Gestapo var avdeling IV av Sipo, og fungerte som den eksekutive eller utøvende del av det tyske sikkerhetspoliti.

Betydningen av ordet, Gestapo
Ordet stammer fra tysk: Ge(heime) Sta(ats) Po(lizei), - det hemmelige statspoliti.

Frykten for å være av jødisk slekt

I sin nidkjærhet opparbeidet Heydrich seg et enormt personkartotek med alle mulig slags sensitive opplysninger - også angående slektskapsforhold, noe som gjorde ham svært fryktet - ikke minst av partiets egne. Heydrich holdt sågar muligheten åpen for at Hitlers egen farfar kunne ha vært jøde, og at det kunne være såkalt jødisk blod i Himmlers slekt.

Heydrich var også leder av Kontoret for jødisk emigrasjon og sikret i kraft av sin stilling at en tidligere polsk-jødisk sabel duellant kom seg i sikkerhet til Amerika.

Mens vi er inne på dette med at en nazitopp kunne hjelpe en jøde i sikkerhet, kan det nevnes at Hitler selv sørget for at den jødiske legen, Eduard Bloch, som hadde pleiet hans mor på hennes dødsleie, kom seg unna i forkant av Anschluss, innlemmelsen av Østerriket i det stortyske riket 12. mars 1938. Når det gjaldt jøder som nazitoppene selv hadde nære relasjoner til kunne de la disse slippe unna. Dette dreide seg selvsagt om noen ganske få mennesker.

Under den tid Heydrich var sjef for Kontoret for jødisk emigrasjon utarbeidet han en nøyaktig plan for deportasjon og utryddelse av Europas ca. 11 millioner jøder. Heydrich var dessuten med på å bestemme hvem som skulle drepes under aksjonen mot SA som tok til natten til 30. juni 1934, og som førte til at blant annet SA-sjefen og «Hitlers beste venn», Ernst Röhm, ble drept. Ernst Röhm var forøvrig fadder til Heydrichs eldste sønn, Klaus.


Heydrich engasjerte slektsforsker

En skygge som ble kastet inn over Heyrichs lykkelige naziliv var et seiglivet rykte om at han skulle ha et nært jødisk innslag i familien. Hans bror Heinz var allerede i 1926 nektet medlemskap i en idrettsforening i Dresden med beskyldning om å være jøde. Beskyldningene om jødisk innslag i Heydrichs stamtavle gjorde at enkelte betraktet ham som en «mischling av tredje grad». For å tilbakevise denne «uhyre beskyldning» engasjerte han en slektsforsker.

Den ellers så iskalde og uredde Heydrich var visstnok kun nervøs hver gang denne slektsforsker kom innom kontoret med de seneste opplysninger om hans stamtre.


"Tysk utseende" og raseforvirring

Det har unektelig noe av komikkens skjær over seg at en av de få virkelig blonde nazitoppene ble beskyldt å være en jøde. Det var dessuten svært mange jøder som lignet det nazistiske idealbilde i langt større grad enn det Hitler og Goebbels selv gjorde.

Hitler tok seg for eksempel personlig svært nær av at han på folkemunne på 1930-tallet ble bekrevet med bred «hunner-nese», en klar hentydning om et mer mongolsk enn «tysk utseende».

På den annen side var det få tyskere som "så ut som de skulle"- dvs. lignet på propagandaens bilde av en såkalt arier*.


Sannheten var at problemet med å skulle definere både den såkalt ariske og den jødiske «rase» ut fra hodeskalleform, høyde, hårfarge, øyenfarge osv., var like umulig som det å skulle definere «den katolske eller den protestantiske rase» - ut fra de samme kriterier.
Svært mange jøder oppfylte dessuten kriteriene for hvordan en såkalt "arier" skulle se ut. Og mange "ikke-jødiske tyskere" lignet propagandaens bilde av hvordan en jøde skulle se ut. Inkludert partitopper som Goebbels selv.

I en kjent tysk vitsetegning blir Goebbles nektet adgang til et nazi-møte med begrunnelsen: "Jøder ingen adgang!"

Himmler ble i direkte konfrontasjon med konen til en tysk offiser karakterisert med "ikke å ha et nordisk utseende", hvorpå Himmler repliserte: "Men han hadde en nordisk hjerne".

Carl Jakob Burchardt (1891-1974), historiker og diplomat ble utsendt fra det sveitsiske røde kors for å opprette kontakt med fangene i de tyske konsentrasjonsleirene. Han møtte Heydrich i 1935 og beskrev ham slik: « Et par mongoløyne tittet frem fra det skarpe, bleke og asymmetriske ansiktet, hvor de to ansikthalvdelene virket helt ulike. Hendene var «prerafaelittiske, liljehvite hender, som skapt for langsom kvelning».

Attentatet på Heydrich

Etterhvert ble Heydrich utkommandert av Hitler til å få orden på det urolige og svært viktige våpenproduserende protektoratet Böhmen og Mähren (dagens Tsjekkia). En oppgave han gjennomførte med en voldsom råhet.

Heydrich ble utsatt for et attentat i Praha 27. mai 1942, ved et kommandoraid utført av tsjekkiske kommandosoldater opplært i Storbritannia.
Han døde ikke umiddelbart, men først etter et 8-dagers sykeleie, den 4. juni.
Håndgranaten som eksploderte under, eller ved hans bil forårsaket at han fikk substans av hestehår inn i blodomløpet, noe som ga infeksjon og blodforgiftning. Bilsetene i hans Mercedes 320 Cabriolet var trukket med hesteskinn. Hadde det ikke vært tilfelle ville Heydrich sannsynligvis overlevd attentatet. Det ble fortiet at Heydrich på sitt dødsleie visstnok fikk store anfektelser av det han hadde vært med på av brutalitet mot jøder og andre.
Attentatet mot Heydrich ble hevnet på det mest grusomme. Blant annet ble innbyggerne i de landsbyer attentatmennene opprinnelig kom fra nærmest utryddet. Etter sigende omkom rundt 15000 mennesker som følge av represaliene. Mange av de som ble myrdet var barn.

Rykte om jødisk bestemor

Reinhard Heydrich hadde som nevnt ifølge et seiglivet rykte jødisk bestemor og at han av den grunn var en såkalt «mischling av tredje grad», en slags tredjegrads jøde (det tyske ordet mischling har samme betydning som det spanske ordet mestiz- blandet). 
På Heydrichfamiliens familiegravsten skal etter sigende navnet «Rebecca» delvis være skrapt bort.

Himmler karakteriserte Heydrichs barn som bastarder

I Heydrichs begravelse leide Himmler Heydrichs to barn etter kisten med deres far. 
Himmler uttalte etter begravelsen at «det hadde vært en selsom opplevelse å holde to bastarder i hendene».

Operaen «Amen»

Reinhard Heydrichs far, Bruno Heydrich, var som nevnt grunnlegger av og direktør for musikkakademiet i Halle. Han var dessuten aktiv komponist og skrev flere operaer.
Ni år før sønnen Reinhard ble født ble hans opera «Amen» uroppført i Köln.
Tittelen på prologen var «Reinhards forbrytelse».
Operaens tema var mord.

_________________

* Arier, samnavn på de folkene som taler indoeuropeiske språk i India og Iran. På sanskrit er arya navnet på dem som hører til den indiske kulturverden, i motsetning til de omboende barbarer.
Det er åpenbart fra først av et hedersnavn («herre»), hvormed det stemmer at Dareios i kileinnskriftene kaller seg Ariya.
Ordet forekommer også som første ledd i gammel-persiske navn (f.eks. Ariaramnes, oldefar av Dareios), og er bevart i det geografiske navnet Iran, eldre Eran.
Bruken av arier om alle dem som taler indoeuropeiske språk, og antagelsen at de har tilhørt den såkalte nordiske rase, har intet vitenskapelig grunnlag. Det samme gjelder «arier» brukt som motsetning til «jøde», som var alminnelig hos tyske nazister.

Fra store norske leksikon, artikkel av fagkonsulent, Knut Kristiansen

________________________

Hitlers eutanasiprogram del 2.

Johannes på Patmos

Fremveksten av den sosialdemokratiske rollemodell

Dyrets syvende hode

Påskemåltidet hvor Jesus innstifter den nye pakt

Hitlers eutansiprogram del 1.

Hitlers eutanasiprogram del 2.

Johannes på Patmos

Res Gestæ Divi Augusti

Hitler, røykelovens far

Romersk ørn over tempelporten i Jerusalem

En svært nysgjerrig Nikodemus kom til Jesus om nat...