torsdag 21. mars 2013

Dødehavsrullene

Den romerske 10. legion ødelegger i år 68 e.Kr. det såkalte Qumransamfunnet. Samfunnet besto av den underlige sekten «Esséerne» (også kalt "Essenerne") som i siste liten får gjemt unna sine skrifter.
På vårparten 1947 oppdager den arabiske gjetergutten Jum'a Muhammed noen hull i klippeveggen høyt over stedet der han sto. Jum'a tar en stein og kaster den inn i et av hullene og hører en krukke bli knust. Resten er historie. Hulen er i dag benevnt som hule nr. 4 ved Khirbet Qumran, i det gamle Judea, circa 10 km fra Dødehavets nordvestlige bredd. Det viste seg at funnet var sensasjonelt og frem til 1956 ble det lokalisert (bl.a. ved hjelp av beduiner) i alt 11 huler med krukker inneholdende gamle skrifter.

Krukkene inneholdt rester av 900 bokruller og rundt 20 000 fragmenter. De eldste bokrullene er datert til tiden rundt 250 år f. Kr.
Skriftene er gått over i historien som de berømte «Dødehavsrullene». 

Qumran ligger i det gamle jødiske området Judea. Eierskap til funnet blir hevdet av både Israel og den palestinske staten Jordan. Tvisten er fremdeles pågående. 
Jordan-Palestina er et nyopprettet arabisk land (1946) i Midtøsten/Vest-Asia som grenser til Syria-Palestina i nord, Irak i nordøst, Israel i vest og Saudi-Arabia i sørøst.

Den  første arkeologiske ekspedisjonen til Qumran ble ledet av en fransk dominikanerprest med interesse for arkeologi, Roland de Vaux (1903-1971). Utforskningen under ledelse av de Vaux tok til i 1949.

Dødehavsrullene består av renset og tørket geitskinn, noe som muliggjør aldersbestmmelse ved C-14 datering (C-14 = den radioaktive isotopen karbon 14 som alt organisk materiale avgir i et kjent tempo).

Teologer har konstatert at Dødehavsrullene rommer de eldste kjente utgavene av skrifter fra Det gamle testamente, samt leveregler for en jødisk utbrytermenighet eller sekt.

De av Det gamle testamentes skrifter det ble funnet flest kopier av i Qumran, var Salmenes bok, Jesajaboken samt 1., 2., og 5. Mosebok. Funnet består av samtlige av Det gamle testamentes bøker på hebraisk, med unntak av Esters bok. Denne er imidlertid funnet i en arameisk versjon.
De eldste rullene i funnet er datert til ca. år 250 f.Kr.
______