onsdag 13. mars 2013

Jesus som 12 år i tempelet

År 6 «e. Kr.»: Jesus som 12 år i tempelet (han fylte 12 høsten år 5).

En tenker kanskje på Jesus som "et barn på tolv år" i tempelet, også skriften bruker den betegnelsen, men som 12 år og seks måneder er Jesus av samtiden å betrakte som "en nesten voksen" og ganske så selvstendig. Noe som bekreftes av beretningen i Lukas 6:43 om foreldrene, Josef og Maria, som dro hjem etter påskefeiringen i Jerusalem - uten å forsikre seg om at Jesus var i reisefølget. 
Men som da de omsider oppdaget at han ikke var i følget straks ga seg til å lete etter ham. Og så fant de ham i tempelet. Selvsagt var de ledet av Guds ånd som alltid fører et menneske som leter etter Jesus til der han er å finne.

I Galilea var det den gang ikke uvanlig at jentene giftet seg ved 12 -13 års alder og guttene ved 14-15 års alder. For disipler av fariseerne var det anbefalt å vente med gifte seg til de var rundt atten år.

Jødisk "konfirmasjon" for jenter, Bat Mitzvah, finner sted når jentene er 12 år. Jentene regnes på mange måter som voksne når de er 12 år og en dag gamle. 

Bat Mitzvah ble innført først på 1900-talet som en motsvarighet til guttenes Bar Mitsvah. Mange ortodokse utfører imidlertid ikke Bat Mitsvah da de hevder det er manglende religiøst grunnlag. Ved Bat Mitzvah har piken fått elementær undervisning i Toraen i et år.

For guttene finner "konfirmasjonen", Bar Mitzvah, sted når guttene er 13 år gamle. Også guttene betraktes i stor grad som voksne etter konfirmasjonen.


Jesus som 12 år i tempelet. Maleri av Johann Michael Ferdinand Heinrich Hoffmann (19 Mars, 1824 - 23. Juni 1911), tysk maler, mest kjent for sine mange malerier omhandlende Jesu liv.

Flerkoneri blant jøder og kristne på Paulus' tid

Theodor Herzl

Åpenbaringens Johannes

www frigitt 30.april 1993

2 verdenskrigs to hovedhensikter

Om svermerisk endetidsforkynnelse

Massadafestningens fall

Daniel 7:8

Bar Kokhba tempelet, det tredje tempel?

Den jødiske skatt, Fiscus Iudaicus


Om nettsiden P r o f e t i e n e

Jesu tidslinje

Skapelsesfortellingene i 1 Mosebok

Peter ville bygge tre løvhytter