onsdag 20. mars 2013

Kvirinius og krigen mot homonadene

Krigen mot homonadene i Kilikia

Stridighetene mot homonadene hadde vart siden år 12 - 11 f. Kr.. Det er lite sannsynlig at homonadene ble beseiret før år 6 f. Kr.
For det første var det kun én legion i lille-Asia i perioden mellom år 10 - 6 f. Kr. Først da Publius Quinctilius Varus overtok som imperial legat i Syria i år 6 f. Kr. ble den militære styrken i området forsterket ved de fire legioner Varus brakte med seg fra Afrika.

Med tanke på at Kvirinius brukte en langvarig beleirings og omringningstaktikk mot homonadene måtte dette nødvendigvis kreve større troppekonsentrasjoner, derfor er det naturlig å anta at denne seier først inntraff mellom år 6 - 3 f. Kr.. Altså i perioden etter at Kvirinius - i følge Lukas - var landshøvding (prokurator- duumvir) i Syria, men i den periode Kvirinius sannsynligvis var prokonsul i Pamfylia-Galatia.

Homonadene var en folkegruppe som hadde sine territorier nord i Syria grensende til Galatia og nord i Taurusfjellene i Kilikia. 
Grunnen til krigen mot dem var at de i lenger tid hadde plyndret omkringliggende befolkningsgrupper, drevet piratvirksomhet og sågar drept en romersk lydkonge sør i Galatia.
En vei i konfliktområdet, Via Sebaste (til Augustus ære), ble, ifølge et nylig funn av en milestein med inskripsjoner, ferdigstilt år 6 f. Kr. Noe som indikerer at veien ble utbygd under - eller umiddelbart i forkant av stridighetene.

Etter seieren mot homonadene ble Kvirinius av Augustus tildelt seierskrans og seierskappe, den spesielle seiersvognen, septeret av elfenben og mange andre seiers symboler.
Dessuten bestemte Augustus at det i Roma skulle utstedes to takksigelsesdager i forbindelse med seieren til Kvirinius.

_________
Antiokus IV Epifanes