lørdag 30. mars 2013

Varusslaget i Teutoburgskogen


Arminius var en cheruskisk*-germansk høvding, født i år 17 f. Kr. død i år 21 e.Kr., sønn av cherusker-fyrsten Sigimer. Antageligvis var navnet Arminius en laitinifisering av det opprinnelige Erminameraz, forkortet Ermin. Senere ble Arminius kalt "Herman" av Luther.



September år 9 e.Kr.
Tre romerske legioner, nummer 17, 18 og 19, ble fullstendig nedkjempet av germanerne i dette berømte slaget som skal ha vart i tre dager. Bakgrunn for slaget var at den romerske guvernør Publius Quinctilius Varus (46 f.Kr - 9 e.Kr.) hadde avtalt et møte med germanerne ledet av Arminius som ble ansett som en alliert. Arminius hadde tidligere tjenestegjort i den romerske hæren og hadde status som romersk borger.

Etter møtet da romerne på hjemvei beveget seg gjennom Teutoburgskogen ble de i et sumpete dalføre plutselig utsatt for en rekke geriljaangrep, beskutt fra de skogvokste klippene over dem.
Overrasket over angrep fra en de hadde oppfattet som venn og alliert og dessuten lite forberedt på denne type krigføring, fikk angriperne ledet av Arminius snart et overtak. Da Varus etter tre utmattende dager innså at situasjonen var håpløs valgte han å begå selvmord sammen med sine offiserer fremfor vanæren ved å havne i germansk fangenskap. Det er hevdet at Varus ga en soldat ordren: Drep meg nå!
Arminius sørget for at Varus' hode ble sendt til Augustus.
Tiberius (som var svoger til Varus og som i år 13 f. Kr. hadde vært konsul sammen med ham) bringer mange år senere de resterende levninger av Varus til Roma hvor det blir arrangert en begravelse.

Varus, gi meg mine legioner tilbake!
I Roma, da han hørte om nederlaget til Varus, utbrøt keiser Augustus de berømte ordene: «Quinctilius Varus, gi meg mine legioner tilbake!», en uttalelse som siden har vært gjengitt i historiebøkene.

Romerne trakk seg permanent ut av de vestlig-germanske områdene
Ingen legion ble senere oppkalt etter eller gitt nummer 17, 18 eller 19.
Etter dette slaget trakk romerne seg ut av de vestlig-germanske områdene og gjorde aldri senere alvorlig forsøk på å underlegge seg det germanske området nord for Rhinen. Men de utførte en rekke hevnangrep, bl.a. fikk romerne bortført Arminius' hustru Thusnelda. Både i år 15 og år 16 kom det til kraftige sammenstøt mellom Arminius og romerske legioner.
Arminius ble drept av sine egne i år 21, da han ble beskyldt for å strebe etter kongelig makt.

Det har hersket usikkerhet om hvor eksakt Varusslaget sto, i nyere tid er Kalkriese nord for byen Osnabrück utpekt som slagstedet.

Germanerne sto vanligvis neppe så samlet mot romerne som det kan fremstilles som, stadig var det stridigheter mellom de forskjellige germanske folkegruppene. Det er sågar hevdet at Arminius' egen bror støttet romerne.

*Cheruskere, en germansk stamme som eksisterte i løpet av 100-tallet f.Kr. og 300-tallet e.Kr.. Cheruskerne er første gang omtalt av Julius Cæsar. De var bosatt mellom elvene Weser og Elben, den nordlige Rhindalen og slettene og skogene i det nordvestlige Germania (området mellom dagens tyske byer Osnabrück og Hannover). Stammen forsvant ut av historien på 300-tallet. En teori er at cheruskerne etterhvert gikk opp i et germansk stammeforbund av saksere. Sammen med andre germanske stammer kjempet cheruskerne i årene 15 og 16 e.Kr. mot Germanicus' (far til Caligula).

______________

Antikrists første og andre komme

Når ble Jesus korsfestet på Golgata?

Når var den opprinnelige påsken da Nattverden inns...