onsdag 13. mars 2013

95 teser på døren til kirken i Wittenberg

_________________________________________________________________________


Hverken djevelen, hans nestkommanderende Antikrist i Roma eller hans tilhengere med glattrakede hoder kan gjøre meg trist, for jeg vet at de er Kristi fiender og derfor kjemper jeg mot dem med hele mitt hjerte.

Martin Luther




1517: Onsdag 31. oktober, Martin Luther stifter 95 teser opp på døren til kirken i Wittenberg i anledning av de store skarer som neste dag, Allehelgensdag, ville strømme til Wittenberg for å søke avlat.



Tesene er et usminket angrep på den katolske kirkes avlatshandel. Denne handling fra Luther utløser det som blir kjent som reformasjonen. Avlatshandelen hadde tiltatt da paven stadig trengte mer penger i forbindelse med byggingen av Peterskirken i Rom.
Byggingen hadde startet i år 1506. Peterskirkens åpning var 18. november 1626. Kirkens høyde er 138 meter.
Tese nr. 50: Man må opplyse de kristne om at hvis paven kjente til avlatshandlernes pengeutpressing, ville han heller se Peterskirken brent enn bygd av hans fårs hud, kjøtt og ben.

Allehelgensdag er en minnefest for alle helgener og martyrer.

1. november er fast dato for Allehelgensdag i den katolske kirke.
1. november 1517 falt på en torsdag.

Tese, av gresk: setning. Idag er "tese" brukt om vitenskaplig påstand, eller læresetning. Antitese, betyr motsatt synspunkt. Syntese, fra samme rot - sammensmelting.


Djevelens advokat

I den katolske kirke ble det ved helgenutnevnelser opprettet en komite som skulle fremme teser i favør av den som skulle forklares (kanoniseres) til helgen. I den forbindelse ble det utnevnt en "djevelens advokat" som skulle fremsette antiteser.

__________________________________________________________


Daniel 7:7 og åpenbaringen 13:1


FNs Grønne Fond, et Nigeria-brev

Hitlers eutansiprogram del 1.


Hitlers eutanasiprogram del 2.


Johannes på Patmos


Jesu tidslinje